piatok 20. marca 2015

Článok na tému... 11


Knihy/série, ktoré by malo poznať viac ľudí...

Tentokrát bude tématický článok trochu iný. Nebudem vykecávať na nejakú tému, ukážem vám knihy, ktoré si zaslúžia byť známejšie. Niekedy dostanú zlé knihy obrovskú reklamu len preto, že sú známe aj v zahraničí a vôbec si to nezaslúžia. Niektoré proste číta veľa ľudí... A potom sú tu knihy, ktoré sú absolútne fantastické, ale žiaľ nemajú veľkú propagáciu a nedostanú sa veľmi do podvedomia čitateľov. Čo je naozaj škoda.

Série


Temné vody (Fiona Paul)
Jed, Belladonna, Vtáča
Séria Temné vody patrí k mojim úplne najobľúbenejším. A nebyť tej nádhernej obálky a vizuálneho spracovania, čo som obdivovala v kníhkupectve vždy, tak by som sa k nej zrejme nikdy nedostala. Čo by bola obrovská škoda, pretože táto séria skrýva fantastický príbeh z prostredia renesančného prostredia. Nie je tam žiadna presladená romantika, stále sa tam niečo deje a renesančné Benátky sú proste super. Nehovoriac o tom, že ešte aj hlavná postava je skvelá... Cassie rozhodne nepatrí k tým hlúpym, naivným "hrdinkám".
Tajemství mohou být mocná a smrtelně nebezpečná - jako jed. Cassandra Caravellová patří v renesančních Benátkách ke společenské elitě. Má všechno, co si jen dívka může přát: elegantní šaty, třpytivé klenoty, pozvánky na ty nejlepší večírky a hezkého bohatého snoubence. Touží však po něčem jiném. Od smrti svých rodičů se cítí jako v pasti, sama ve městě zbudovaném na mořské laguně, kde temný labyrint vodních kanálů šeptá o útěku. Potom však Cassandra narazí na mrtvé tělo ženy s vyrytým krvavým X a je postupně vtažena do nebezpečného světa tajných společenství, kurtizán a zabijáků. Navíc zjistí, že se zamilovala do Falka, chudého malíře se svůdným úsměvem… a zvykem dostávat se do potíží. Stále však zbývá vypátrat vraha mrtvé ženy. Najde ho Cassandra dřív, než najde on ji? A zůstane věrná svému snoubenci, nebo podlehne citům k Falkovi, které se jí začínají vymykat z kontroly?
Ja som oba diely hodnotila plným počtom TARDIS a neskutočne sa teším na posledný diel, ktorý vychádza už tento mesiac. 
Knihy vyšli v češtine aj v slovenčine vo vydavateľstve Egmont. 
Moje recenzie - Jed - Belladonna


Noční běžci (Lynn Flewelling)
Štěstí ve stínech, Příchod tmy, Zrádcův měsíc, Návrat stínu, Bíla cesta, Schránka duší, Střepy času
O tejto sérií by som pravdepodobne nikdy nepočula nebyť Arvari, ktorá mi to stále ospevovala. Rýchlo som pochopila prečo. Táto sedemdielna fantasy je proste perfektná. Nehovoriac o Alecovi a Seregilovi, ktorí sa stali mojim najobľúbenejším knižným párikom. Autorka má skvelú fantáziu, vymyslela úžasný svet a ešte lepší dej. 
Bude válka. Vše nasvědčuje tomu, že po dlouhé době míru Plenimar připravuje mohutné válečné tažení proti svým sousedům – Skale a Myceně. Kdysi spojenci sjednocení pod vládou hierofantů, nyní nepřátelé znesváření bojem o půdu a moc.
Plenimarští touží po vítězství ve válce tak silně, že jsou ochotni spolčit se s mocnostmi, vyvolanými tou nejtemnější magií! Jenže stane se něco, s čím ve svých plánech nepočítali…
Když je Alek z Kerry uvězněn za zločin, který nespáchal, očekává jistou smrt. To však netuší, že od tohoto okamžiku bude ve svém životě hledět smrti do očí ještě mnohokrát… Také ovšem netuší, že jeho spoluvězněm bude Seregil z Rhíminee, muž tajemného původu i minulosti, muž mnoha tváří – tulák, špeh, bard, zloděj i šlechtic.
Alek se stává Seregilovým učedníkem. Brzy cestuje po krajích, o nichž ani nevěděl, že existují, vstříc válce, o jejíž hrozbě neměl ani tušení. Netrvá dlouho a se Seregilem se zapletou do zlověstného spiknutí, které sahá hlouběji, než si dovedou představit, a které je, pokud selžou, může stát mnohem víc než jen jejich životy. Ale osud je stejně nepředvídatelný jako Alekův nový učitel, a tentokrát by je mohlo potkat… ŠTĚSTÍ VE STÍNECH.
Všetkých sedem dielov už vyšlo vo vydavateľstve Fantom Print a rozhodne by nemali ujsť vašej pozornosti. Ja práve čítam šiesty diel a naozaj neplatí pravidlo, že čím ďalej, tým horšie... 
Moje recenzie - Štěstí ve stínech - Příchod tmy - Zrádcův měsíc - Návrat stínu - Bílá cesta




Kroniky železného druida (Kevin Hearne)
Prohnaný, Proklatý, Praštený, Napálený, Trapped, Hunted, Shattered, Staked, (Untitled)
Už ani neviem, kedy som objavila túto sériu, ale mám dojem, že to bolo vďaka Syki, ktorá ukazovala tretí diel. Zhodou okolností je práve ten o severskej mytológií, takže ma to zaujalo.
V tejto sérií nájdete rôzne božstvá, prefíkaného druida a jeho psa, ktorý je jednoznačne najlepším psom ever, pretože je neskutočne vtipný. Ale to celá séria. Absolútne geniálne. Vážne.
Atticus O'Sullivan, poslední druid, si poklidně žije v Arizoně, provozuje okultní knihkupectví a ve volném čase na sebe bere zvířecí podobu a vyráží na lov se svým irským vlkodavem. Sousedé a zákazníci ho znají jako pěkného potetovaného jednadvacetiletého Ira – ale ve skutečnosti nemá jednadvacet let, ale jednadvacet století. Nemluvě o tom, že čerpá sílu ze země, oplývá břitkým rozumem a nosí ještě břitčí meč známý jako Fragarach neboli Odpovídač.
Po tom však touží jeden pořádně naštvaný keltský bůh, který prohání Attika po celá staletí. Nyní ho konečně vystopoval a Atticus bude potřebovat všechnu svoji sílu a k tomu pomoc svůdné bohyně smrti, upířího a vlkodlačího právníka, sexy barmanky a trochu toho starého dobrého irského štěstí, aby se mu podařilo nakopat pár keltských zadků a zachránit si krk. Svižná a zábavná městská fantasy se v zahraničí dočkala bouřlivého úspěchu a potěší všechny ctitele dobrodružných příběhů, obzvláště pak fanoušky Simona R. Greena a Jima Butchera.

Z tejto série som čítala všetky štyri doteraz vydané v češtine a vždy sa teším na nový diel, hoci to Laser books dosť zanedbáva.
Moje recenzie - Prohnaný - Proklatý - Praštený - Napálený


Lhář 1-4 (Jakub Ćwiek)
Ďalšia séria plná bohov, rôznej mytológie, mágie, podvodov... Lokiho. Čo bola dosť veľká motivácia, aby som si túto sériu zohnala, že. Tiež veľmi vtipné, autor píše pútavo a jeho prevedenie Lokiho je fantastické... Je presne taký, ako má byť.
(Okrem toho vám úplný koniec série vyrazí dych.)
Valhala je v troskách. Loki, adoptovaný Odinův syn, patron podvodníků a zrádců, se postaví na stranu triumfujících zástupů Božích. Ve světě, kde se zbloudilá mytologická božstva spolčují s pekelnými démony, jsou jeho služby neocenitelné. Loki se stává andělským klukem pro všechno, alespoň to si archandělé myslí. On má však své vlastní plány. Na tomto i onom světě existují záležitosti, které není možné vyřídit se svatozáří nad hlavou.
Táto séria vyšla tiež len v Čechách (ako inak, že.)
Moje recenzie - Lhář 1Lhář 2 - Lhář 3 - Lhář 4


Mariotovi dediči (Marja Holecyová)
Predurčenie, Blúdenie, Odhalenie, Prekliatie
A na záver jedna slovenská fantasy, ktorú som čítala prvýkrát asi v trinástich a doteraz ju milujem. Pred mesiacom som si dávala re-reading a stále sa mi to strašne páčilo. Je to taká moja guilty pleasure s úžasnými postavami, svetom... a Miseagom. To je zlatíčko.
Okrem toho je štvrtý diel jedna z dvoch kníh, ktoré ma kedy rozplakali (a to som to čítala trikrát a vždy som revala tak polhodinu :D)
Jeden deň, jedno stretnutie, jeden rozhovor prevrátia život štrnásťročnej Mije z Nitry naruby. Z bezstarostného študentského života ju náhle vytrhne správa o jej skutočnom pôvode. Naozaj má uveriť tomu, že je dcérou obávaného čarodejníka Mariota? Že čarovanie, lietanie a zaklínanie nie sú iba smiešne výmysly rozprávkarov?
Mija sa z jedného dňa na druhý stane súčasťou skrytého sveta mágie. Medzi čarodejníkmi ju však čaká len málo príjemného. Svoj strach, nenávisť a opovrhovanie Mariotom prenášajú členovia čarodejníckych klanov na jej plecia. Oporu nachádza len v priateľstve chlapca s podobným osudom – ďalšieho Mariotovho dediča. Hnev z krivdy a zúfalstvo ju napokon prinútia prekonať tú najväčšiu prekážku – svoj vlastný strach. Netuší, že tým otvára dvere nebezpečným udalostiam, ktoré na oboch dedičov čakajú.
Mariotovi dediči sú strhujúcim rozprávaním o mágii a čarodejných svetoch. Na pozadí symboliky farieb a prírodných živlov sa rozohráva príbeh manipulácie verejnou mienkou, hľadania sily v nás samých a rúcania čierno-bielych predstáv o živote. Vďaka sympatickej hrdinke a napínavému príbehu z domáceho prostredia je kniha Marje Holecyovej na najlepšej ceste k tomu, aby sa stala bestsellerom.

Knihy sú momentálne takmer nezohnateľné, ale Fragment chystá dotlač (bohvie kedy), takže by ste si to mali potom rozhodne zohnať. Pretože to stojí za to. Jedna z mojich obľúbených sérií.

Samostatné knihy

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (Benjamin Alire Sáenz)K tejto knihe som sa dostala úplnou náhodou tento rok. Asi to bol osud. Absolútne nič som od nej nečakala, ani som nevedela, o čom má vlastne byť. Pustila som sa do nej a to aj napriek tomu, že som ju mala len v elektronickej podobe a také knihy nemám rada. V preklade ešte nevyšla (ale chystá ju Slovart aj CooBoo na budúci rok), ale aj v angličtine sa číta bleskovo a je písaná veľmi jednoduchou angličtinou (vážne, knihu s viac jednoduchou angličtinou som ešte nečítala) a je to jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala (a že som ich čítala naozaj veľa). Je to naozaj nádherná kniha a ja sa teším na re-reading :3
Aristotle is an angry teen with a brother in prison. Dante is a know-it-all who has an unusual way of looking at the world. When the two meet at the swimming pool, they seem to have nothing in common. But as the loners start spending time together, they discover that they share a special friendship—the kind that changes lives and lasts a lifetime. And it is through this friendship that Ari and Dante will learn the most important truths about themselves and the kind of people they want to be. 
Moju recenziu nájdete TU.

Řekni vlkům, že jsem doma (Carol Rifka Bruntová)
O tejto knihe sa hovorilo vtedy, keď vychádzala. Veľa ľudí ju vychvaľovalo, ale potom zrazu sa o nej prestalo písať.
Nechápem prečo.
Popravde, mňa pôvodne vôbec nelákala. (Ani to nechápem.)
Bola som na ňu nalákaná ostatnými a som pre to naozaj rada, pretože je to krásna kniha. Je fakt, že hlavná postava, jej sestra a matka sú na zabitie a to jediné knihe chýba do dokonalosti.Toby a Finn to však pekne vynahradzujú, sú to zlatíčka.
Mimořádný literární debut, působivý příběh o smutku a dvou osamělých lidech, kteří znovu objeví lásku i radost ze života. Pouhou shodou náhod se stanou blízkými přáteli, aby posléze zjistili, že člověk někdy neví, koho ztratil, dokud ho „nenajde“.
Píše se rok 1987 a June Elbusová má čtrnáct let. Je uzavřená a nedůvěřivá, těžko se jen tak s někým spřátelí, nedokáže vyjít ani se svou starší sestrou. Na celém světě existuje pouze jediný člověk, který jí opravdu rozumí – strýc Finn, uznávaný malíř, její důvěrník a nejlepší kamarád. Jenomže Finn zemře na záhadnou nemoc, jejíž jméno Juneina matka dokáže vyslovit jen šeptem, a dívčin svět se převrátí vzhůru nohama.
Román je především příběhem o tom, jak dospět, najít vlastní identitu a vyrovnat se nejen s nejrůznějšími nečekanými situacemi, ale i bolestí a ztrátami, které přináší život. Přečtěte si, co se stane, když se zamilujete do někoho, do koho byste se zamilovat neměli. Pochopíte, že žárlivost a pocity viny dokáží zničit i to nejpevnější přátelství a někdy mají ty nejtragičtější následky.

Recenziu nájdete TU.


Radek (Katka Heřmanová)
Pokiaľ už nejakú tú dobu čítate môj blog, táto kniha vám nemohla uniknúť, pretože ju chválim všade, kade chodím. Táto maličká, útla knižôčka je vtipná, milá, zlatá,úžasná, perfekntá a ja som ju čítala už minimálne päťkrát. Vždy som si ju užila.
Katka píše skvelo a ja by som od nej prečítala aj telefónny zoznam.
Jmenuju se Radek. Žiju životem, co by se snad dal označit za naprosto normální a spokojený, jen kdyby nebylo pár malých detailků. Jako třeba toho, že jsem gay. Že moje rodina to ví. Že je s tím povětšinou smířená, což není vždycky tak výhodné, jak by si každý mohl myslet. Že moje vztahy, když už se mi je podaří navázat, jsou většinou založené pouze na postelových hrátkách. Že můj nejlepší přítel není gay, ale je zatraceně hezký. Že moje babička je zapřísáhlá křesťanka. A že jsem tak nějak obecně... Mistr v komplikování vlastního života. 
Moja recenzia TU.


Motýlik (Sylvia Mozerová)
V tejto neznámej knižočke sa skrýva veľmi silný a krásny príbeh s drogovou tématikou, ktorý vás emočne úpnle vyžmíka. Je obrovská škoda, že väčšina ľudí o tejto knihe nikdy nepočulo, pretože táto knižka si to naozaj zaslúži.
Miša je normálne sedemnásťročné dievča, ktorej život sa rozpadá na kúsky. Rodičia sa rozvádzajú, lebo obaja majú niekoho iného, priateľ ju podvádza s najlepšou kamarátkou a ona nemala nikoho. Našla len jediné východisko - drogy. Spočiatku sú to "len" tabletky, neskôr nastupuje aj heroín...
Moja recenzia TU.
Knihy od Iriny Seminy
Obchod so šťastím, Kľúč k šťastiu
Tieto knihy sa radia k motivačnej literatúre. Tú vážne nemám rada, nebaví ma a nikdy pri nej nevydržím. Toto je však výnimka. Obe tieto knihy sú naozaj krásne, milé, úsmevne. Obchod so šťastím obsahuje nádherné poviedky, z ktorých budete mať skvelý pocit, Kľúč k šťastiu obsahuje skôr citáty, pár rád... ale tiež aj pár poviedok.
Obchod so šťastím
Vstúpte do kúzelného obchodu, v ktorom nájdete všetko od metly na negatívne pocity až po mlynček na problémy. Ako sa vyrovnať so vzťahmi, nešťastnou láskou, finančnými problémami, ako nájsť zmysel života? Vydajte sa na cestu k spokojnejšiemu a šťastnejšiemu životu! Zamerajte sa na to, čo vám naozaj robí radosť.
Byť šťastný je predsa také ľahké!
Kľúč k šťastiu
Myslíte si, že cesta k šťastiu je zdĺhavá a výsledok neistý? Presvedčíme vás, že byť šťastná je ľahké! Rady, mottá a citáty vám ukážu správny spôsob, ako prežiť dni naplno. Naučte sa dívať na svet okolo seba inak a nájdete svoj kľúč ku šťastiu!

10 komentárov:

  1. Samozřejmě, že bych si zasloužila víc pozornosti. Ještě aby ne. Radeček za to stojí. =P Ehm, dobře, chápu, neskromnost fungovat nebude. Každopádně moc děkuju za zmínku. =)
    A samozřejmě, že bych se s tebou shodla hned na několika dalších těch knížkách a sériích... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O tom nepochybujem :D
      Ale kľudne tú neskromnosť vyskúšaj :D

      Odstrániť
  2. Maritovi dediči- fakt netuším prečo už z toho nie je taký menší ošiaľ v knižnom svete. Skutočne kvalitné, prepracované dielo, na ktoré doteraz spomínam veľmi zasnene a melancholicky (aj keď po dočítaní konca som chcela celú sériu rituálne spáliť =D).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten koniec je brutálny. Trikrát som čítala poslednú knihu, trikrát som revala, akoby som už nemala prestať... Je to neskutočné :D

      Odstrániť
  3. Pekný zoznam, niektoré z tých kníh mam na svojom to-read liste. Ja by som ti urcite ešte odporucila knihu We were liars s fakt jednoduchou angličtinou, pripravuje sa myslím v máji hej ceske vydanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú som čítala :D Hoci mám v pláne prečítať ju znova. V češtine. Na slovenské sa mi fakt nechce čakať :D
      Ale to mi príde dosť známe :D

      Odstrániť
  4. Noční běžci??? Kde to ja žijem, keď som o nich ešte nepočula??? Prvá kniha za mnou a ostatné netrpezlivo čakajú v čítačke, kým si nájdem kúsok voľného času alebo obetujem spánok :) čo je asi najpravdepodobnejšia možnosť. Vivat spánkový deficit, ale tie knihy za to stoja.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z nejakého dôvodu o nich väčšina ľudí nepočula, aj ja som sa k tomu dostala prostredníctvom kamarátky :) Je to skvelé, mňa už čaká posledný diel, snáď tento týždeň dorazí :)

      Odstrániť
    2. Ja naivne dúfam, že keď teraz idú sviatky tak to nejak využijem na to aby som dala aspoň dvojku a trojku :) Potom to pôjde asi pomalšie, ale neuveriteľne sa na ne teším. Najlepšie na tom je že nemusím čakať kým vyjde ďalší diel no na druhej strane po prečítaní poslednej knihy asi taká nadšená nebudem :)

      Odstrániť
    3. Viem čo myslíš, mňa tá posledná teraz čaká a celkom ma to desí :D Ale trojka mi prišla najlepšia :D
      Ja mám v pláne teraz využiť čas na anglického Harryho. Tak snáď... :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.